Zdraví

5 důvodů, proč jíst pistácie (a dávat je dětem)

Pistácie jsou oblíbenou pochutinou k pivu a jako dělané pro večerní zobání k sledování filmů. Málokdo ale ví, že vedle skvostné chuti jsou „zelené oříšky“ i velmi zdravé a obsahují mnoho výživných látek. Existuje tak hned několik pádných důvodů, proč pistácie zahrnout do svého jídelníčku.

1) Zásobárna minerálních látek

Vynikající pistácie obsahují řadu minerálních látek, zejména vápník, draslík, železo, hořčík, selen, mangan, zinek a měď. Poslední jmenovaná látka je stěžejní pro tvorbu krve. Její úlohou je katalyzování železa při vstupu do hemoglobinu a důležitou roli hraje i při vytváření vlasů a pigmentů (keratinu). Měď se významným způsobem podílí na fungování červených krvinek, metabolismu a neuronů.

2) Bohatý zdroj energie

V pistáciích se nachází kyselina olejová a jiné mono-nenasycené mastné kyseliny, jakož i antioxidanty. Ty lidské tělo chrání před oxidačním stresem. Během něho dochází k nežádoucímu poškozování struktur volnými radikály. Sloučeniny, které pistácie obsahují, dle vědeckých studií pomáhají tělo chránit před infekcemi, nemocemi a rakovinou.

3) Lék na špatný cholesterol

Potýkáte se s vysokým cholesterolem? Pak jistě oceníte, že pistácie hladinu cholesterolu v těle snižují. K tomu jim pomáhá vysoké zastoupení bílkovin (20,6 %), poměr tuku ve výši 48,4 % a cca 14% zastoupení sacharidů. Dle posledních výzkumů navíc pistácie spadají do středomořské stravy, která pomáhá snižovat riziko mrtvice a ischemické choroby srdeční.

4) Zdroj vitaminu E

Vitamin E lapá škodlivé volné radikály a jako antioxidant je důležitý pro zachování integrity buněčných membrán kůže a sliznic. Pistácie jej obsahují v nejzdravější podobě gama-tokoferolu, který je navíc označován jako nejdůležitější při prevenci proti rakovině (zejm. prostaty a plic).

5) Olej z pistáciových jader

Jedním z vůbec nejzdravějších olejů je ten z pistáciových jader, který je účinným pomocníkem v boji se suchou pokožkou. Má vynikající zvláčňující vlastnosti, příjemnou ořechovou vůni a vedle vaření se hojně využívá i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, při masážích či aromaterapii.

Přidat komentář

Klikni a napiš komenátř